tiistai 27. toukokuuta 2008

Rahka-vadelmapitko

Tähän pullaan liittyy astetta hassumpi anekdootti. Tuli tossa taannoin piipahtamaan vähän silmäätekeviä vieraita, joille piti leipoa. Tiesin etukäteen jutusta ehkä puolet, ja olin varautunut tekemällä vähän pullaa ja lihapiirakoita, jotka jonkun Murphyn lain mukaan tuntui menevän kaikki aivan käsille. Hieman yllätykseksi opiskelijakämppäämme tuli pienehkö katras eturivin suomalaisia näyttelijöitä ja muuta ryhmää, mukaanlukien allekirjoittaneen ehdoton lempparinäyttelijä, ja yritin epätoivoisesti olla vieraanvarainen viisi minuuttia heräämiseni jälkeen, kesken aamupalani ja tarjota toisella kädellä kahvia, toisella pakata tavaroitani että ehdin kouluun.



Murheenkryynipitko. Tehtyäni taikinan totesin että se ei nyt sitten vai rupea kohoamaan. Pohdin hetken asiaa ja päätin aloittaa alusta, jos neste vaikka oli väärän lämpöistä hiivalle. Piti tehdä puolikas taikina mutta niinkuin aina ennenkin, se unohtui jossain vaiheessa, ja oli pakko tehdä kaikki tuplana. Taisi joku aine loppua vielä keskenkin ja pakottaa käymään kaupassa. Joku siinä kohoamisessa vieläkin oli, ja tuli aika matala pitko. Ihan tavallinen pullataikina, en tajua missä oli vika.

Ja itse ehdin maistaa koko pitkoa vasta sitten kun sitä oli vieraille tarjottu. Kivi vierähti sydämeltä kun maku oli sittenkin kaikesta huolimatta ihan toimiva, eikä se edes ollut kivikovaa niin kuin olisi saattanut odottaa kun ei se kohoamaan suostunut.

Ohje on siis Herkkukirpulta, kiitokset vaan. Kopioin sen tähänkin vielä, mutta käykää toki katsomassa alkuperäinen sivu, siellä on havainnollistavat kuvatkin:

3 pitkoa:

5 dl maitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200g margariinia tai voita

täyte:
1,5-2 prk Vadelmamarmeladia (paistonkestävää)
250g maitorahkaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria

Taikinan valmistus:
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maitoon.
2. Sekoita maidon joukkoon myös kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. (Sekoita puuhaarukalla!)
3. Lisää taikinaan vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikinaa tarvittaessa...sitten lisäät sulan rasvan ja voit lisätä myös vehnäjauhoja jos taikina jää kovin löysäksi. Jatka alustamista niin kauan että taikina irtoaa käsistäsi ja kulhon reunoista.
5. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30min.
6. Jaa taikina kolmeksi palloksi jotka kaulit levyiksi.
7. Levitä keskelle levyjä vadelmamarmeladia ja hapsuta kolmannes taikinan leveydestä isoiksi hapsuiksi molemmista reunoista.
8. Valmista rahkaseos: sekoita sokerit, kananmuna ja rahka. Lisää sitä riittävästi marmeladin päälle.
9. Käännä hapsut viistosti täytteen päälle, vuorotellen molemmilta puolilta. Jätä pitko kohoamaan.
10. Voitele pitko munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteessa toiseksi alimmalla tasolla n. 10 - 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Ei kommentteja: