tiistai 27. toukokuuta 2008

Riinan sushikoulu

Käytiin vanhempien kanssa tuolla paikallisessa china townissa, josta tarttui perinteiseen kiinalaiseen henkeen (heh) sushitarpeita. Norilevyissä ei päiväys liiemmin antanut myöten, joten sitä sushien pyörittelyä oli sitten lähdettävä kokeilemaan melkeinpä saman tien.

Ja minähän siis olen tätä ennen vain kerran syönyt sushia, kaverin tekemänä. Sillon se oli ihan hyvää, nyt täytyi todeta että oon niin pottumuusityttöjä ettei toi merilevään kääritty riisipuuro nyt niin hyvää ole. Lähinnä se levä rupesi nakertamaan, kun se tarttuu kitalakeen eikä nyt ole mitään maailman häikäisevimmän makuistakaan. Tulipa kuitenkin tätä operaatiota varten seulottua lukuisista eri lähteistä ohjeita erilaisten sushien tekoon, ja kasasin ne nyt tähän yhteen, eli olkaa hyvät, Riinan sushi for dummies:

Sushi voidaan määritellä ruoaksi, joka sisältää riisiä ja jonka valmistuksessa on käytetty riisi- tai sushietikkaa.



(Tässä kaikki illan erilaiset sushit. Kuvassa takana nigiri sushit kylmäsavulohella, toisessa norilevyä ympärillä, toisessa päällä sitruunaa, edessä munakasrullaa eli tamagoyakia sisältävä nigiri, ja kolme erilaista makia: täytteinä kurkkua, porkkanaa, avocadoa, lohta ja tamagoyakia.)

Sumeshi eli sushiriisi



3 dl puuroriisiä, sushiriisiä tai mitä tahansa paitsi uncle ben'siä
vettä
2 rkl väkiviinaetikkaa tai 5 rkl riisiviinaetikkaa
(1 rkl Mirin-viiniä)
2 tl sokeria
1 tl merisuolaa

Keitä ensin riisi. Huuhtele riisiä huolellisesti kylmällä vedellä kunnes huuhteluvesi on täysin kirjasta. Voit puristella sitä samalla käsin. Huuhteleminen poistaa riisistä ikävän maun. Valuta riisi siivilässä. Jos sinulla on paljon ylimääräistä aikaa, joku ohje käskee tehdä tätä jopa tunnin ajan.
Kaada sittenriittävän suureen ja syvään kattilaan vettä niin, että sitä on kolme senttiä riisin yläpuolella (varo kaatamasta liikaa vettä, ettei riisistä tule vetistä!) ja litistä riisin pinta. Keitä riisiä kuumimmalla lämpötilalla kannen alla, kunnes se kiehuu, minkä jälkeen hiljennä levyä. Kun veden korkeus on laskenut riisin pinnan alapuolelle, käännä levy 1 tai 2:lle. Anna riisin kypsyä hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Älä sekoita riisiä keittämisen aikana, äläkä avaa kantta varsinkaan sen jälkeen kun lämpöä on pienennetty, sillä kannen availu keskeyttää höyrystymisen. Anna riisin jäähtyä sitten 10-15 minuuttia liinalla peitettynä.
Sillä välin sekoita etikkaan (Mirin-viini), suola ja sokeri huolellisesti niin että sekä suola että sokeri on liuennut. Jos käytät muuta kuin riisietikkaa, lisää vettä sen verran että happamuus vähenee. Maista: sokerin tulisi maustaa etikkaa hieman makeaksi.
Laita valmis riisi tasaiselle isolle astialle tai kulhon (ei metallisen) reunoille. Japanilaiset käyttävät hangiria, matalaa puukulhoa. Pirskottele etikka riisiin pikku hiljaa niin että riisi maustuu kauttaaltaan, ja kääntele riisiä samalla puukauhalla. Kaikkea etikkaa ei ole pakko käyttää. Jäähdytä riisiä samalla viuhkalla leyhytellen. Tämä auttaa riisin saamiseen kiiltäväksi.
Jos et käytä riisiä heti, peitä se liinalla.

Nigiri zushi
Nigirit ovat riisipalloja joiden päällä on esim siivu kalaa tai munakasta.



Sumeshia eli sushiriisiä
Kylmäsavustettuja lohiviipaleita TAI
graavilohta viipaleina / graavisiikaa viipaleina / jotain tuoretta suolaisen veden kalaa
TAI jotain muuta, esim äyriäisiä tai munakasta
wasabi, japanilainen piparjuuritahna (ei ole välttämätön, mutta poistaa sushin "kalamaisuutta" ja antaa hieman tulisuutta)

Leikkaa kalat tai munakas sopivan kokoisiksi viipaleiksi.
Kokoa sushit: laita kämmenpohjalle pala kelmua. Aseta siihen viipale kalaa, johon sipaistaan HYVIN VÄHÄN (maista wasabia niin uskot) wasabia ja päälle ruokalusikallinen riisiä. Jos riisi tarttuu sormiin, voit kastella käsiä hieman kylmällä vedellä, johon voit sekoittaa pari pisaraa etikkaa. Kierrä kelmu tiukasti kiinni, avaa käärö ja aseta pyöreäksi muotoiltu sushi tarjoiluastiaan. Halutessasi voit kietoa nigirin ympärille viipaleen norilevyä ja päälle siivun sitruunaa. (Sitruuna tuskin on mikään alkuperäinen japanilainen ajatus, mutta musta vaan hirveen kiva lisä).

Tamagoyaki eli munakasrulla

japanilainen makea munakas valmistetaan neljässä erässä ja munakkaat kääritään toistensa sisään paksuksi rullaksi.


5 munaa
2 rkl sokeria
japanilaista soijaa
öljyä paistamiseen

Riko kananmunien rakenne rikki ja lisää sokeri ja hieman soijaa. Kuumenna öljyä pannulla (yleensä käytetään neliön muotoista pannua, mutta harvalta sellaista löytyy), pyyhi ylimääräinen öljy pois talouspaperilla ja vähennä lämpöä. Kaada noin neljäsosa seosta pannulle, niin että pannulla on kauttaaltaan ohut kerros seosta. Hyydytä puolivalmiiksi, hieman pehmeäksi ja rullaa varovasti pannun reunalle.
Lisää tarpeen mukaan öljyä ja pyyhi. Kaada seuraava osa seosta pannulle ja anna hyytyä. Rullaa ensimmäinen munakas jälkimmäisen sisään ja siirrä paistinpannun reunalle. Jatka kunnes koko taikina on käytetty.



Muotoile munakas pyöreäksi tai kulmikkaaksi leivinpaperin avulla ja jäähdytä. Leikkaa viipaleiksi ja käytä sellaisenaan, tai sushin täytteenä. Voit koristella munakkaan seesaminsiemenillä.



Norimaki
Merilevälevyyn eli noriin kääritty riisirulla, joka leikataan suupaloiksi. Sunoko, eli bambumatto auttaa kokoamisessa.



Sushiriisiä
Norilevyjä
(Wasabia)

Täytevaihtoehtoja:
Kuorittu kurkku
Puoliksi keitetty porkkana/raaka porkkana
Avocado
Sienet (jos käytät kuivattuja, liota niitä 20 minuuttia vedessä)
Savulohifilee
Munakasta
Tonnikala öljyssä
Säilöttyä aasialaista retikkaa eli daikonia
Kuivattua kurpitsaa eli kampoyta
Säilöttyä inkivääriä
Seesaminsiemeniä



Valitse täytteitä yhdestä kolmeen.

Valmista ensin täytteet. Leikkaa täytteistä kynän mallisia suikaleita, jotka ovat norilevyn mittaisia.
Suikaloi porkkanat. Yritä tehdä suikaleista läpileikkaukseltaan kolmiomaisia. Pistä porkkanat, 1 rkl sokeria ja 1 rkl riisiviinietikkaa kattilaan. Kun vesi kiehuu, anna porkkanoiden olla vielä 1-2 minuuttia.
(Voit paahtaa norilevyä ensin avotulella saadaksesi pähkinäisen maun esiin). Laita norilevy bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin ja levitä päälle mahdollisimman ohut kerros riisiä. Voit jättää yläreunaan pari senttiä noria ilman riisiä. Tee alareunaan pitkän sivun suuntainen vako riisin keskelle. Sipaise siihen halutessasi wasabia ja täytä se valitsemillasi täytteillä. Rullaa matto hitaasti taittamalla sitä ensin reunasta. Oikean otteen löydyttyä matto rullautuu lähes itsekseen. Muotoile valmis rulla pyöreäksi tai neliskulmaiseksi. Saatat joutua painamaan rullaa varovasti. Jos teet useita rullia, laita valmiit heti jääkaappiin.
Leikkaa terävällä veitsellä rullan päistä siivut. Voit huuhdella veistä kylmässä vedessä välillä. Leikkaa rulla sitten kahtia, ja molemmat puoliskot kolmeen osaan.

Sushituutit

Noria
Riisiä
wasabia
täytteitä

Leikkaa norilevy neljään osaan. Tee levylle riisivana joka kulkee vinottain levyn päällä. Levitä wasabia riisivanan viereen. Laita päälle valitsemiasi täytteitä. Kääri nori tuutiksi siten että täytteet jää hieman näkyviin.

Tarjoa lisänä vähäsuolaista japanilaista soijakastiketta (kiinalainen on liian tummaa, mutta sitä voi käyttää hätätapauksessa jos sitä laimentaa vedellä) johon susheja dipataan kevyesti. Kannattaa välttää liikaa dippaamista ettei soijan maku peitä sushin makua, vaan korostaisi sitä. Lisäksi voit tarjota garia eli säilöttyä inkivääriä, joka puhdistaa suun eri makujen välillä. Sushi syödään puikoilla tai sormin. Sushi tulisi laittaa suuhun niin, että päällä oleva aine koskettaa kieltä ensimmäisenä.
Sushin kanssa juodaan vihreää teetä tai sakea, joka juodaan lämpimänä ennen ateriaa. Makea valkoviinikin sopii juomaksi.

Ei kommentteja: