keskiviikko 28. toukokuuta 2008

Sitrusbrûlée


Helsingin sanomien ruokasivuilla tarjottiin pääsiäisherkuksi sitrusbrûléeta. Pitihän tota nyt bruleisiin innostuneena testata, mutta en kyllä vakuuttunut. Tekemiseen meni älyttömän kauan, mutta maku oli sellanen etten itse saanut syötyä edes kupillistani loppuun. Liian sitruksista mun makuuni, mutta taisi maistajista joku kuitenkin tykätäkin.

1 pieni sitruuna
1 limetti
2 dl kuohukermaa
1 dl täysmaitoa
4 isoa keltuaista
1 dl sokeria
4 rkl tummaa kidesokeria

Pese sitruuna ja lime huolellisesti. Raasta kuoret ja purista mehut. Mehua tarvitaan noin 1/2 dl.
Kuumenna kattilassa kerma, maito ja 1/2 dl sokeria. Sekoittele, jotta sokeri sulaa. Lisää joukkoon sekoittaen sitrusten kuoriraaste ja mehu. Ota liedeltä ja anna hetki viilentyä.
Vatkaa 1/2 dl sokeria ja keltuaiset kevyesti ja lisää seos lämpimään kerma-sitrusliemeen. Anna liemen maustua jääkaapissa vähintään parin tunnin ajan tai yön yli.
Siivilöi liemi ja kaada neljään pieneen uuninkestävään vuokaan. Kypsennä 95-asteisessa uunissa, kunnes seos on hyytynyt. Kypsyminen vie 1-2 tuntia vuokien koosta ja muodosta riippuen. Älä nosta lämpötilaa, sillä silloin seoksesta tulee rakeista.
Viilennä hyydykkeet jääkaapissa. Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle kerros tummaa sokeria ja paahda sokeri rapeaksi joko pienellä polttimella tai kuuman uunin grillivastuksen alla. Tarjoa heti.

Ei kommentteja: